Fiskolja för barn

Essentiella fettsyror behövs i kroppens alla celler och särskilt viktiga är de för unga barn och foster för att hjärnan ska utvecklas normalt.

Omega-3 och omega-6 är essentiella fettsyror, de kallas så för att kroppen inte själv kan skapa dem utan de måste tillföras med kosten. Dessa fettsyror finns naturligt i modersmjölken men mängden beror på moderns matvanor (läs mer om fiskolja för gravida). 

Enligt en rapport från 2000 så kan ett intag av DHA under de fyra första månaderna i livet ge en förbättrad mental utvecklingen vid 18 månaders ålder.

Det som testades i studien var bland annat problemlösning och minne. De barn som fick DHA hade 4 poäng bättre resultat än de som fick bröstmjölksersättning utan DHA.

De som fick DHA och AA (arakindonsyra) hade ytterligare 3 poäng bättre i testet än de som enbart fick DHA (Birch et al.). Vuxna personer har däremot inget behov av ett extra tillskott av linolsyra eftersom att de flesta av oss redan konsumerar alldeles för mycket omega-6-fettsyror.

Fiskolja är ett kosttillskott som kan användas till barn och finns exempelvis i form av mjuka geléfiskar med olika smaker. Ett exempel är Monkids Fiskolja som passar utmärkt för barn som ogillar smaken av fisk eller fiskolja. Med Monikas fiskolja kommer smaken av fisk inte fram på samma sätt som fiskolja för vuxna.

Monkids fiskolja för barn

  • innehåller inte gelatin eller artificiella sötningsmedel.
  • smak av citron
  • välsmakande mjuka geléfiskar
  • tuggbara
  • färg från frukt och grönt.
  • gelatinfria